Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp innefattar alla former av sexuella handlingar som man tvingas till av en annan person. Det kan till exempel vara när en vuxen eller en äldre ungdom utnyttjar ens beroendeställning och utsätter en för handlingar som man inte är mogen för och därför inte har tillräckligt med insikt för att ge sitt samtycke till.

Övergreppet kan vara fysiskt, eller icke-fysiskt. Ett icke-fysiskt övergrepp är till exempel när man tvingas titta på vuxnas könsorgan eller blir tvingad att visa sin egen kropp. Det kan också vara att vuxna fotograferar, filmar eller smygtittar på barn och ungdomar som duschar eller byter kläder. Eller att tvingas titta på porrfilmer, porrbilder på internet eller läsa porrtidningar.


Läs mer om sexuella övergrepp

Mer om sexuella övergrepp
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

På webbplatsen Dags att prata om finns stödjande information om att våga prata om sexuella övergrepp. Där finns också filmer med ungdomars egna berättelser och mycket mer. 

Dags att prata om 


På webbplatsen Safeselfie finns information om vad man kan göra om bilder eller filmer sprids på nätet utom ens kontroll. Där finns också berättelser från andra ungdomar.  

SafeSelfie