Tänker på självmord

Vill ta självmord men ändå inte, haft den tanker i över 2 månader, vad ska jag göra?

Lea

BUP svarar:

Hej!

Du ska prata med någon mer om hur du har det! Bra att du skriver till oss när du mår dåligt, det är första steget till att få mer hjälp. Jobbiga och svåra tankar ska du inte bära runt på själv. Det låter som att tankarna på självmord blivit ett sätt att försöka stå ut i en jobbig situation. Du ska istället dela det jobbiga tillsammans med någon genom att prata och få hjälp att hitta lösningar. Det hjälper mot självmordstankar. 

Vem kan du prata med i din närhet? Det är bra att ha någon nära som vet om hur du mår och som kan vara stöttande i vardagen. Du är inte ensam om att må dåligt så låt inte skam hindra dig från att berätta. Om du har svårt att komma på någon som du tror kan vara bra att prata med så tycker jag att du ska ringa till Bris. De har telefonnummer 116 111 och där arbetar kuratorer som är vana att lyssna och hjälpa. Det går bra att vara anonym när man ringer dit. 

När man mår så dåligt att man tänker på självmord brukar det också vara bra att prata med någon om jobbar med att prata om svåra saker. Skolkuratorn eller skolsköterskan brukar vara en bra start. Om annan hjälp behövs så hjälper de till med det. 

Om det känns svårt att börja prata så kan ett knep vara att skriva ner det man vill säga och antingen lämna över eller ha som stöd när du träffar någon av de du ska prata med. Ta hand om dig och följ mina råd.