Ångest och hemlängtan

Jag mår jättedåligt när jag ska på tillexempel läger eller liknande får jättemycket ångest och hemlängtan. Vad ska jag göra för att må bättre?

anonym

BUP svarar:

Hej, tack för ditt brev!

Till att börja med vill jag säga att det inte är så ovanligt att oroa sig över att vara hemifrån och sova över borta. Vi är alla olika känsliga i sådana situationer. Det är normalt för alla att oroa sig mer eller mindre när man ska göra något nytt och okänt. Kanske var du lite ängslig  och hade svårt att skiljas från familjen när du var yngre. I sånt fall är det inte konstigt att du mår dåligt i dag när du är hemifrån. När man blir tonåring ställs man inför krav på att man ska klara sig själv mer och mer. Kanske det är ett för stort steg just nu att åka på läger? Du skulle kanske hellre pröva att t.ex sova över hos en kompis till att börja med och sedan öka ut tiden som du är hemifrån. Jag vet ju inte vad det är för sorts läger, om du känner ledarna och de andra deltagarna eller om det är en helt ny situation och du inte känner någon.

När du är borta hemifrån är det viktigt att det finns en vuxen, kompisens förälder eller en ledare, som får veta om din oro och att du kan känna hemlängtan.  Då kan ni komma överens om att den vuxne vänder sig till dig och frågar hur det är. Likaså behöver du kunna prata med den vuxne om din oro. Ni kan också bestämma att du och den vuxna personen ringer hem vid en viss tidpunkt under dagen. Jag undrar om du har klarat av en liknande situation tidigare och hur du gjorde då. Kanske du själv kan komma på en idé som kan vara till hjälp när du känner hemlängtan.

Lycka till och ta myrsteg, så ska du se att det kommer att kännas bättre!

Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta