Känner mig osynlig

Finns det några tips för deprisson?Jag känner mig misslyckad och ensam,typ att jag är osynlig och ingen märker mig.

Hjälp mig

BUP svarar:

Hej!

Du efterlyser tips hur du ska göra för att bli gladare och känna dig mindre nedstämd. Det är lite svårt att ge dig specifika tips utifrån att jag inte känner dig och vet hur du mår.

Det finns bra behandling mot nedstämdhet och en viktig del är aktivering. Mer om det senare. Du har säkert läst på nätet om depression, men jag tänkte ändå skriva några rader om det. Tänkte på det du skriver om din ensamhet. Då man är nedstämd är det vanligt att man känner sig trött, tappar all energi och intresse för det man gillat att göra tidigare. All kraft kanske går åt till att klara skolan. Orken räcker inte till att höra av sig till sina vänner. Man isolerar sig hemma och blir mer och mer ensam.

Är det så för dig? Den enda kontakt man då har är med sina familjemedlemmar. En depression påverkar en även på andra sätt. Sömnvanor kan ändras (man vänder på dygnet). Ligger i sängen nästan hela dagen utan att bli piggare och gladare. Även sitt sätt att tänka kan ändras, man blir mer kritisk och kan som i ditt fall känna sig misslyckad. Ökad irritation är vanligt. Du kanske känner igen dig i några delar av min beskrivning?

Frågan du ställde är vad du kan göra. Första steget är att berätta hur du mår för någon vuxen du känner förtroende för (ifall du inte redan gjort det).
Förhoppningsvis kan du få stöd av dina föräldrar. Tillsammans behöver ni diskutera hur ni kan gå vidare.
Att ta kontakt med elevhälsan kan vara ett bra första steg. Vad just du behöver beror på hur din situation ser ut.  

Det som är grundläggande för att må bra psykiskt är sömn, kost och motion. Att hitta bra rutiner och vanor. 

Om vi för ett ögonblick inte tänker utifrån någon diagnos, är min erfarenhet att barn och ungdomar som mår dåligt behöver mycket stöd av sina föräldrar, vänner och kanske även från skolan.
Om du känner dig ensam behöver du sällskap. Om du känner dig misslyckad behöver du beröm för att du försökte och gjorde så gått du kunde.
Om du upplever dig som osynlig behöver du bli sedd och bekräftad. Om dina ensamhetskänslor blir akuta finns ett bra chattforum på Bris

Lycka till!
Hitta mottagning

Hitta mottagning

Vill du komma i kontakt med en mottagning? Klicka på kartan för att hitta din närmaste mottagning.

Hitta närmaste mottagning

Råd och fakta

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer om olika problem och svårigheter man kan uppleva.

Råd och fakta